Avoinna maailmalle eli Hei nyt pakataan!

20140930_MortMiauSyksy2014_5394-e1418301153639.jpg

Pakkaaminen alkaa mentaalisesti jo kuukausi ennen pidemmälle reissulle lähtöä. Ystäväni muistavat aina vinoilla minulle tästä neitsyelle tyypillisestä piirteestä. Vakuutuspaperit ajan tasalle, työhuoneelle vuokralainen, heruta ystävistä kukkien kastelija, ompele bikinien naru paikalleen, suunnittele ensi vuoden joogakurssit, ilmoita kaikille asiakkaille loppuvuoden deadlinet hyvissä ajoin...Parhaimmillaan kuitenkin korjaan vielä lähtöaamuna lempikorvakorujani "jotka on saatava mukaan". For good luck you see.  Matkakuumeisena kirjoittamani artikkeli joogalehti Anandaan 3/2014:

AVOINNA MAAILMALLE

Syksyllä alkaa mielen kaamoksen ennaltaehkäisy eli jokavuotisen, aurinkoon suuntautuvan opinto- ja karkumatkan suunnittelu keskelle harmainta talvea. D-vitamiinin tankkauspaikat ovat yleensä lentomatkan päässä ja ellet aio mennä junalla Venäjän läpi Kiinaan, kannattaa lentoja katsella sillä silmällä jo nyt. Pakko myöntää, olin aikaisemmin surkea matkustaja, koska mielestäni matkalla olo ei ollut hyvää elämää. Odotin vain seuraavaa etappia. En myöskään pitänyt reitiltä eksymisestä, kunnes Australiassa juostessani jälleen kerran ratikan perään, koin sisäisen äänen kysyvän: "Missä minun pitäisi olla, muualla kuin tässä, juuri nyt?" Nauroin uudesta rentoudesta. Ei pitäisi olla missään. Sen jälkeen olen pysähtynyt ihastelemaan kukkia ja juttelemaan kadun papoille. Kulkemisesta on myös tullut hitaampaa ja nautinnollisempaa.

Travel far enough, you meet yourself. ― David Mitchell, Pilvikartasto

Kun katson taaksepäin aikaisempia reissuja, kaikkein mieleenpainuvinta ovat olleet hikiset kohtaamiset ihmisten kanssa tanssilattialla ja joogatunneilla, hyvä (thai)ruoka sekä luontoelämykset, kuten valon väri taivaalla, vesiputoksen alla uiminen, kirkkaissa vesissä kalojen kanssa snorklaaminen, jäätiköillä liukastelu Uudessa-Seelannissa...Vähemmän mukavina muistoina on joogaopeni vessassa vietetty 10 päivää Intiassa, tai se kerta kun luulin kuolevani yöllä veneeseen joka kahmoi sisään vettä myrskyaalloista. Sen jälkeen ötököiden rapina bungalowin seinissä tuntui niin turvalliselta. Olen matkustanut ystävien seurassa, rakkaan kanssa ja yksin. Jälkikäteen tärkein matkakumppani on ollut oma asenne, joka on määritellyt enemmän matkojen tunnelmaa kuin mikään muu seura.

Meri_Bali

Alle koottujen vinkkien lisäksi parasta on matkapäivän päätteeksi nostaa jalat seinälle kohti kattoa ja laittaa tyyny kohotukseksi lantion alle, eli viparita karani -asana. Tässä mallia joogatunniltani, oppilaat levossa niskahartiaseisonnan jälkeen.

viparita_karani

Valmistautuminen ja energian suuntaaminen kohti uutta kokemusta on osa matkan tekoa. Kootut ja hyväksi havaitut vinkit aurinkoiselle joogamatkalle:

KOHTI SEIKKAILUA

1) SÄÄSTÄ kaikessa jotta matkakassa elpyy. Nauti työnteosta! Käytä kirjastoa, kierrätä vaatteita, lainaa matkalaukku, käytä loppuun kosmetiikat kaapeista, vie syyskengät suutarille, jätä väliin muutama iltariento, tarjoa oravannahkakauppoja ja tee eväät mukaan töihin. 2) KARSI muista matkatavaroista ja pakkaa oma joogamatto mukaan. Jos luvassa ei ole maastossa tarpomista ja et erityisesti koe tarvetta identifioitua backpackeriksi, voit säästää selkääsi ja matkata rullattavan matkalaukun kanssa. 3) KASVISSYÖJÄN on hyvä kirjoittaa muistikirjaan ravintolafraasit. Jos kohteessa on kasvisravintoloita, tue paikallisia eettisiä yrityksiä + nauti kenties kaupungin parhaasta ruoasta! 4) OTA mukaan ravintolisät, lämpimässä säilyvät maitohappobakteerit ja vitamiinit. Filmipurkit on loistavia pillereiden ja muiden pienien asioiden säilytykseen! 5) JÄTÄ mailiin muistutusviesti, jossa kerrot milloin palaat (jos tiedät!). Kerro myös saako sinut kiinni esimerkiksi tekstiviestillä vai haluatko olla täysin kotimaan uutispimennossa.

LIIKKEESSÄ (ILMASSA, VEDESSÄ, MAALLA)

1) ANTAUDU olemaan välitilassa, jossa et voi välttämättä itse vaikuttaa olosuhteisiin. 2) SULJE silmät ja keskity hengitykseen. 3) JUO vettä. PCP-vapaa, täytettävä muovipullo on loistava kumppani matkalla. Säästät luontoa kun et osta pulloja. Monissa ravintoloissa täytetään vesipullo ilmaiseksi tai voit kysyä paikallisilta missä heidän filtterihanansa sijaitsee. 4) KIEMURTELE lentokoneessa, pumppaa ja pyörittele nilkkoja, kohottele käsiä ja vessajonossa kohottaudu varpaillesi. 5) KÄÄRIYDY lämpimään huiviin – matkaaminen on yleensä vetoisaa. Paras vaate on monikäyttöinen huivi, jonka voit kietoa ympärillesi, virittää rannalle auringonsuojaksi tai pitää rantapyyhkeenä.

MUILLA MAILLA VIERAHILLA

1) TEE HARJOITUS. Tee matkakumppaneillesi ystävällisesti selväksi jo ennen matkaa, että harjoitus kuuluu myös matkalla päivärytmiisi. Herää edes puoli tuntia aiemmin matolle, jo se muuttaa koko päivän suunnan. 2) PYYDÄ ravintolasta veden sekaan sitruunaa, joka alkalisoi kehoa. 3) SYÖ terveellisesti. Välttele ruoka-aineita jotka eivät sovi sinulle kotonakaan. Älä kuitenkaan niuhota – maistele ja nauti! 4) KÄY katsastamassa paikallisia joogastudioita ja tutustumassa paikalliseen joogayhteisöön, jooga ei tunne kielimuuria. Varaudu eksoottisiin kokemuksiin ja kurinalaisiin käytäntöihin. 5) KYSY – mielenkiintoisiin paikkoihin, ajankohtaisiin bileisiin ja oikoreiteille löytää kun uskaltaa muutaman kerran eksyä. Jätä tarkka suunnittelu työpaikallesi. 6) HYMYILE, ole kohtelias ja suhtaudu huumorilla tilanteisiin, joissa tunnet olosi tietämättömäksi. 7) OTA huomioon että ihmiset toimivat eri nopeuksilla. Jos joudut odottelemaan, ota hetket loman kannalta. Kaikkialla ei ole yhtä tehokasta kuin kotimaassa. Hyvässä ja pahassa. 8) PIDÄ matkapäiväkirjaa. Sitä luulee muistavansa kaikki parhaimmat paikat, mutta jopa kaupunkien nimet unohtuvat. On myös hauska laittaa hyvä kiertämään kun palaa kotiin! 9) KOKEILE uusia joogasuuntauksia ja opettajia! Osallistu ennakkoluulottomasti uusille tunneille, workshoppeihin ja seremonioihin. 10) LUOTA ihmisiin ja intuitioosi.

Kirjoittaja Meri Mort on joogaohjaaja & kuvittaja, joka rakastaa matkustelua ja nukkuu huonosti kaikkialla muualla paitsi kotona. Tapaat hänet yllättävän pirteänä ensi vuoden alussa Costa Rican sademetsässä vaijeriliu'ussa.