Talvipuhdistus

photo-2.jpg

Olen joskus kokeillut olla mehupaastolla pari päivää. Siitä taitaa olla jo kymmenen vuotta ja kokemus oli huimaava. Eli koko ajan huimasi. Päätin että paastoilu ei sovi minulle ja matalalle verenpaineelle ja olenkin ollut kevyempien puhdistuksien ystävä siitä asti. Mitä nyt Aasiassa tulee kerran vuodessa hankittua kunnon inside-out-huuhtelukokemus. Ei siitä sen enempää. Osasin ennakoida, että viikon Ha-Ha is A-Ha opetuskeikan jälkeen Nurmeksessa olisin nautiskellut riittävästi karjalaisen pöydän kauden antimia ja suunnittelinkin detox-viikkoni alkavaksi heti herkuttelun perään. Varasin PUR-hyvinvointikaupasta kuuden päivän nestemäisen detox-paketin. Hintaa paketille tulee yli 100 euroa, joten mielelle tulee myös tietynlainen sitoumus rahaa vastaan. Toimii ainakin omalla kohdallani. Kirjalliset ohjeet ovat selkeät ja <3 vegaanisissa resepteissä on riittävästi vaihtelua.

rawvanilla

Mitä huomasin? Syömisestä tulee hitaampaa ja kiitollisempaa. Pienemmät annokset täyttävät, koska nestettä on kehossa (kerrankin) riittävästi. Olin yllättynyt siitä, kuinka paljon energiaa lopulta oli käytössä arjen haasteisiin eikä päätäkään särkenyt. Nukuin sen normaalin 7 tuntia yössä mutta iltapäivisin iski aina armoton väsymys, joka onneksi meni ohi juomalla vitamiineja. Kehoni taitaa olla tottunut sokeripiikkiin iltapäivällä! Nyt makeanhimoa korvasi toinen toistaan ihanammat smoothiet. Olin ajatellut tehdä useammanlaisia juomia, mutta pysyin tuttujen marjojen parissa...jos nyt jatkaisin detoxia vielä toisenkin viikon niin tulisi kokeiltua variaatioita, mangoja ja hedelmiä. Mutta kun...kotimaiset marjat <3 Tajusin myös kokemuksesta että syön terveellisesti muutenkin, käytän paljon inkivääriä, en juo kahvia, juon pääasiassa lämpimiä juomia, en syö leivoksia paitsi juhlissa...Tumman vihreää pitäisi lisätä, en ole vielä innostunut trendikkäästä lehtikaalista. Vinkkejä saa kertoa ja laittaa sähköpostilla! Niin muuten, jos olet ihmetellyt miksi blogiini ei voi kommentoida - siksi kun se on välittömästi täynnä roskapostia mainosroboteilta enkä halua käyttää elämääni sen siivoamiseen :)

Vihersmoothiet ovat edelleen kammoja. Salaattia on ihanaa rouskutella värikkäänä kauniina kokonaisuutena, eikä surauttaa mömmöksi. Ensi viikolla suuntaan lounaalle Om Namoon, jossa on upeat salaatit! Unohdan helposti syödä riittävästi ja vierastan ajatusta proteiinin saamisesta jauheesta, joten vihreät pavut, quinoa ja hampunsiemenet, tervetuloa takaisin ensi viikolla!

kasvit

Vinkkejä:

 • Kaupassa voi käydä ennen aloittamista ja ostaa iso kasa perusaineita: inkivääriä, sitruunaa, yrttiteetä (rooibos, kamomilla), hedelmiä, kookosmaitoa ja höyrytettäviä kasviksia.
 • Detox kannattaa tehdä lomalla tai iisinä työviikkona.
 • Raakavanilja on ehdoton mauste makeanhimoon.
 • Olin hitaampi kuin yleensä, joten on hyvä varata tilaa etanavauhdille.
 • Jos haluat suuremman hyödyn viikosta, aloita se suolihuuhtelulla.
 • Lisää aamujoogaan kiertoliikkeitä. Huom. joogaa tyhjällä vatsalla tai viherjuomaa siemaillen.
 • Varaa erilaisia rasioita ja hyvä smoothieputeli, jotta saat päivän annokset myös mukaasi. Jos käyt esim. duunipalavereissa, ota mukaan detox-teepusseja, niin ei tarvitse kieltäytyä tarjoiluista kokonaan.
 • Jos et omista tehokasta blenderiä, voit myös käydä hakemassa kaikki smoothiet suoraan PURista!

detoxjooga

Miten muuttaisin detox-pakettia? Puolet tavaroista mitä sain, omistin jo ja mieluusti olisin vaihtanut vihreän teen (luultavasti paketissa kahvinjuojille, itse en käytä kofeiinia) hyvään yrttiteehen. En myöskään usko että kukaan pystyy juomaan sitä määrää mitä ohjeissa sanotaan. Ehkä kesäaikaan kun hiki valuu koko ajan, mutta näin talvella, no way. Useassa reseptissä on sipulia, onhan sillä toki useita terveellisiä vaikutuksia, mutta lähinnä se kerää ilmaa vatsaan. Ei sovi tälle joogille...Olisin ehkä halunnut hieman kustomoidumpaa pakettia ja keskustelua siitä mitä kotikaapista löytyy jo. Muutoin palvelu oli erinomaista ja detox oli suunniteltu riittävän helpoksi, energian saannista oli pidetty hyvin huolta ja paketti on täysin vegaaninen!

Ja kuinka viikko sitten lopulta meni? Rakas päiväkirjani...

 1. päivä. Nestettä pitää juoda niin paljon että päässä soi. Vatsa on hieman kipeä ja viherlitkut ällöttää. Silti ihan okei-fiilis. Onneksi en ole juonut alkoholia lähiaikoina, koska nyt saattaisi tulla päänsärky.
 2. päivä. Saisinko karjalanpiirakoita, ihan totta, mitä vaan leipää, anna mulle nyt heti. Matkalla joogaamaan keksin pika-energisoijan, ja nappasin kookosveden Ekolosta.
 3. päivä. Joogaaminen on kevyttä ja helppoa, opettaminen myös. Sain lahjaksi pussillisen uunituoreita perunarieskoja joten maiskuttelin suurella ilolla yhden. Se täytti välittömästi, kuin isompikin ateria.
 4. päivä. Äitini on vierailemassa eikä kestä etten syö lounaalla. Otan lämmintä kasviskeittoa, nam. Ja illalla, voihan tunteiden vuoristorata! Möröt alkavat nousta pintaan ja seinät sortua päälle. Ei se mitään, kunnon itkut, lisää porkkanaa huulen ja unen kautta uutta aamusmoothieta kohti.
 5. Mieletön flow. Joogan yksityisoppilaat saavat oivalluksia heti ensimmäisellä tunnilla ja suunnittelen ensi viikolla alkavani maalaamaan. Käyn hymyillen täydentämässä taidetarvikevarastoja ja päivän kruunaa Pihasali Perjantaissa vieraileva Mili Kaikkonen, jonka sessiossa aika pysähtää hetkeksi isojen kysymysten ääreen. Jatkamme viettämään iltaa sushiravintolaan jossa sielunsiskoni Hanna nauttii viiniä ja ison lautasellisen susheja. Syön wakame-annoksen seesaminsiemenillä ja pöllin kaverin lautaselta kaksi avokado-sushipalaa. Leijun kotiin keskiyöllä kuin metsän keiju.
 6. Päivä asioilla ja cashew-pähkinöitä taskussa. Ihana Justine antaa muutaman Prasad-kookospalloherkun mukaan Ravintolapäiviltä, niillä on hyvä aloittaa maanantaina "normaali" ruokavalio, mitä se sitten tarkoittaakaan. Mieleni alkaa jo suunnitella mitä terveellisiä herkkuja voisi maistella ensi viikolla.
 7. Luovuutta on niin paljon että meinaan tikahtua! On aurinkoinen sunnuntai ja annan itselleni vapaapäivän hitaaseen treeniin, meditaatioon, maalaamiseen, saunomiseen ja rakkaudellisuuteen. Vitamiininestekin maistuu jo ihan hyvältä. Aion jatkaa sen käyttöä tulevaisuudessa. Vieläkään ei tee mieli suklaata! Päättelen etten saa riittävästi normaalista ruokavaliostani -jotain-, mitä yritän korvata suklaalla. Voisin jatkaa detoxausta pidempäänkin, mutta kaipaan lounastreffejä ystävien kanssa ja kokkaamista mieheni kanssa. First things first!

Ps. Postikortit tulevat tällä viikolla painosta, 15 x 15 cm, ota yhteyttä jos haluat lähettää kaunista etanapostia tänä jouluna.

postikortit