Vuodatko täysikuun aikaan? Tutustu punaisen kuun energiaan!

On monia syitä miksi kuukautissykliä kannattaa tarkastella. Fyysisen ja henkisen terveyden ymmärryksen lisäksi oman vuodon rytmin tunteminen lisää itsetuntemusta, tuo merkityksellisyyttä ja syvyyttä elämään ja auttaa naista koskettamaan syvintä voimaansa, kohtuansa.

Kuukausittainen sykli jaotellaan yleensä neljään osaan, ja eniten huomiota saavat mehukkaat kautemme, ovulaatio ja vuoto. Kirjassani "Lumoava nainen – Tunne villi voimasi" tarkastelen kuun kuukausittaista energiaa yhteydessä kuukautiskiertoon. Syklien seuraaminen kuun kautta juontaa juurensa jo ajasta, jolloin ihmiskunta tunsi lähinnä vain luonnon valon, auringon ja kuun tanssin taivaalla.

Naisten ja kuun sykleistä kirjoittaneen Miranda Grayn mukaan ovulaatiota täysikuun aikaan kutsutaan valkoiseksi kuuksi, joka on yleinen aika ovuloida. Hedelmällinen arkkityyppinen Nuori neito näyttäytyy täydenkuun valossa ja vetäytyy vuotamaan pimeämänä uutena kuuna. Mutta syklisi voi olla myös toisin päin – vuotoaikaa täydenkuun aikaan kutsutaan punaiseksi kuuksi. Silloin valloillaan on enemmän Viisaan naisen ja näkijän sykli, jolloin uuden kuun pimeys luo alitajuntaan sukeltavan maiseman aktiiviselle ovulaation ajalle.

Kuukautisesi eivät siis välttämättä seuraa taivaan kuuta valoisuudessaan ja pimeydessään. Tärkeämpää onkin tunnistaa oman rytmin eri kohdat ja hiljalleen alkaa ymmärtämään, että elämässä on läsnä monta sykliä, päällekkäin ja limittäin. Yleensä kuukautiset seilaavat eri aikakausina punaisesta kuusta valkoiseen, koska naisen elämään kuuluu muutos ja mikään ei ole täysin suoraviivaista tai samana pysyvää.

Nyt sukellan syvemmälle Punaisen kuun sykliin. Ovuloit siis silloin uutena kuuna ja vuodat täyden kuun aikaan. Miranda Grayn mukaan et ole tällöin välttämättä niin orientoitunut hedelmällisyyteen ja lapsen tekemiseen, vaan enemmänkin omistaudut henkiseen kehitykseesi. Siksi tätä aikaa kutsutaan myös "näkijän ajaksi". Näkijä näyttäytyy silloin täydenkuun valossa, eli Viisaan naisen ja Parantajan kyvyt ovat enemmän läsnä! Punaisen kuun sykli ei tarkoita sitä ettet pystyisi saamaan lapsia tai ettet olisi hedelmällinen (esimerkiksi minä tulin raskaaksi punaisen kuun syklissä uuden kuun yönä) mutta niissä on erilainen energia. Kumpikaan ei ole oikea, vaan antaa jälleen kerran mielenkiintoisen näkökulman syklisi ja koko olemuksesi, elämäntehtäväsi tarkastelulle.

merimort_kiraLeskinen_vuoto.jpg

Jos kiertosi osuu useamman kerran uudelle kuulle, voi olla aika nousta johtajuuteen ja mentorointiin. Ehkä olisit valmis punaisen kuun syklissäsi auttamaan ja parantamaan esille nousseilla piilevillä kyvyilläsi. Uudessa kuussa aktivoituu Viisaan naisen voima, joka kertoo syvemmän ymmärryksen lisääntymisestä ja intuition kasvusta. Sinulla voi olla voimaa auttaa muita, tai ehkä tarvitset itse enemmän parannusta, lepoa hämärässä ja unennäön ajassa. Kun olen itse punaisen kuun syklissä, käyn mielelläni mielihyvää lisäävissä hieronnoissa ja haen hoivaa ja vahvistusta ulkopuolelta, jotta voin paremmin prosessoida ja kääntyä sisäänpäin. Ja jos minulta kysytään jotain, niin vastaus tulee hyvin intuitiivisesti ja autenttisesti.

Punaisen kuun nainen on vuotanut eli kenties tutustunut varjoihinsa täysikuun aikaan. Kenties hän on raottanut varjoihinsa enemmän valoa ja on näin ollen enemmän tietoinen itsestään kokonaisuutena. Toinen näkökulma täydenkuun aikana vuotamiseen on tuoda myös kuukautiset näkyvämmäksi valoon. Silloin voi tuntea olevansa osa maailmanlaajuista naisten nousua, jossa kuukausi kuukaudelta vähennetään kollektiivista häpeää ja hälvennetään tabuja terveen naiseuden ympäriltä.

Tarvitseeko sinun yrittää vaihtaa sykliä? Ei tarvitse. Nykynaisen sykli on usein lyhyempi ja elää valkoisen ja punaisen kuun syklissä vaihdellen. Toisinaan vuodamme täysikuun aikana ja toisinaan uuden kuun tienoilla. Jos sinulla on kuitenkin tasaisen mittainen ja pitkä sykli, tulee vuotosi luultavasti aina jompaan kumpaan aikaan, jolloin tästäkin tekstistä voi olla sinulle enemmän inspiraatiota.

Kohtusi on oma luova yksikkönsä. Älä luo odotuksia kierrollesi, vaan seuraa kehosi toimintaa rakkaudella. Älä yritä pitää kiinni kummastakaan syklistä, vaan huomioi mahdollinen synkronisaatio ja jos tuntuu hyvältä tutkia sitä aspektia, tee niin. Rohkaisen rakastumaan jokaiseen kierron hetkeen sellaisenaan kun se tulee. Kehosi on aina oikeassa! Kohtu keskustelee lävitsemme, ja jos emme kuule sen hiljaisia kuiskauksia, se alkaa kyllä huutamaan.

Jos käytät hormonaalista ehkäisyä, nämä ajatukset eivät toteudu omassa syklissäsi, koska vuotorytmi ei ole silloin luonnollinen. Mutta voit silti innoittautua Äiti Kuun seuraamisesta taivaalla ja huomata miten se vaikuttaa tunteisiisi, ajatteluusi ja energiatasoihisi.

Teksti on osittain suoraa lainausta kirjastani: Lumoava nainen – Tunne villi voimasi. Tilaa kirja kotiisi täältä!

Valokuva: Pexel, Luizclas & Kira Leskinen

Meri