Lapin mutkaton hiljaisuus

photo-1-2.jpg

Vapauden joogan workshop syyskuun lopulla Kittilässä oli ympäröity Lapin ruskalla. Olen kaikkina muina vuoden aikoina Lapissa ollutkin, mutta ruska oli vielä kokematta. Energia oli hyvin erilainen kuin talvella. Syksyllä on rauhallisempaa kuin talvella rinnesesongin aikaan. Ensi syksynä ohjaan jälleen workshopin ruskan aikaan, teemme siitä perinteen Loma-Paksun kanssa. Lappi_meditaatio

Erityisesti sydämeen jäi rummutus-samaanimatka kodassa ja voimatanssi tulen ympärillä eri ikäisten osallistujien kanssa. Iloa ja jakamista. Sekä tietenkin joogan ydin; hengitysharjoitukset takkatulen ääressä. Laitettiin myös paikan emäntien kanssa yhdessä raakaruokaa ja tunturilta löytynyt tuore pakuri porisi hellalla. Joogaintensiiveissä on ihanaa kun sielu sekä keho saa laadukasta ravintoa. Palasin takaisin Stadiin silmät tuikkien.

voimatanssi

Jänkhä kutsui kävelemään (paikka kun sijaitsee tunturin kupeessa) ja siellä yksin istuskellessa ihmettelin lintujen lauluja hiljaisuudessa. Erilaisten lintujen kuin etelässä tai Itä-Suomessakaan. Linnut tulivat ihan lähelle ja tunnistin ne kuukkeleiksi! Uhanalainen laji, todella upea. Jos totta puhutaan, ensin katsoin että lintu on liito-orava koska se liitelee erikoisella tavalla puusta puuhun. Seuraavana aamuna ensilumi toi tullessaan yhä syvemmän hiljaisuuden, jonka onnistuimme kyllä rikkomaan perhekodin nuorten naurulla ja joogien hihityksellä paljussa ulkona, kynttilänvalossa.

suo

Toimittaja Timo Koivisto Levy Nyt:istä oli mukanamme sunnuntain yhdessä sessiossa. Timo oli avaramielinen ja lämmin ihminen (niinkuin Lapissa kaikki tuntui olevan) ja jutustelumme sai heti syvän suunnan. Täällä koko webbi-lehti, sekä skrollaten alas artikkeli Timon ja miun ottamilla kuvilla.

Levi_Nyt

Loma-Paksussa hyvinvoinnin äärellä

Könkäällä sijaitseva Loma-Paksu tarjoaa hyvät puitteet leireille, retkille ja koulutuksiin erilaisille ryhmille. Parhaillaan siellä on valmisteilla sukupolvenvaihdos, ja nuoret, rohkeat naiset, Mirva Paasirova ja Jenni Lento ovat ensi kesänä valmiita ottamaan yrityksen ohjat käsiinsä.

Loma Paksu Mirva ja Jenni 2014_18

Syyskuun lopussa Loma-Paksussa joogattiin Vapauden jooga -workshopin merkeissä, ja tulevat yrittäjät aikovatkin panostaa myös jatkossa erilaisiin hyvinvointipalveluihin. Myös he itse haluavat hoitaa omaa hyvinvointiaan ja näkevät, että yrityksen sisältä se huokuu myös ulospäin. - Voimme tarjota tilat ja palvelut erilaisille hyvinvointiryhmille liikunnan, joogan, taiteen sekä luonnon parissa. Ruoka on tärkeä osa hyvinvointia ja huomioitu myös tällä leirillä, jolla syömme mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa, joka koostuu kasviksista. Ajatuksena on tehdä Vapauden joogasta vuosittainen tapahtuma, he sanovat.

nam

Prosessi kohti seuraavaa asanaa

Helsinkiläisen Pihasalin joogaohjaaja Meri Mort kertoi omia näkemyksiään joogasta ja sen vaikutuksesta ihmisen elämään, jonka suuntaa ohjaa asenne. Suorittamisen maailmassa jäädään helposti kovien arvojen alle, joten hän näkee joogan myös poliittisena ja elämänarvoja muuttavana voimana. Tasapainon hän sanoo olevan tyytyväinen olo, joka tuntuu siltä, ettei halua mitään muuta. - Vapauden jooga on prosessi kohti seuraavaa asanaa eli asentoa, tärkeää on matka, ei päämäärä. Jooga sopii kaikille, ja oli ihmisen tavoitteena mikä tahansa, se auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Selkäongelmat ovat yksi fyysinen syy tulla joogatunnille, sanoo Meri. - Ihminen on kokonaisuus suuren kokonaisuuden sisällä, ja jokainen solu sisältää tietoa. Joogan avulla saamme esiin piilevää kapasiteettiamme, meissä on paljon enemmän voimavaroja kuin tiedämme. Asentoja aistimalla herkistämme itsemme tuntemaan asioita paremmin.

Prosessi

Selkäkipu jäi joogatunnille

Pääsin osallistumaan Vapauden joogan workshopin yhteen osaan, aiheena hengitysharjoitukset ja vapaa liike. Lempeästi runoilla alkanut sessio sisälsi venyttäviä harjoituksia kaikki kehon osat huomioiden. Liikkeet tuntuivat vaivattomilta, ohjausta oli helppo seurata, ja keskittymällä lihaksista löytyivät kohdat, jotka tarvitsivat venytystä.

koirat

Meri Mortin ohjaus oli selkeää, ja hän kertoi ymmärrettävästi mielikuvilla, miltä liikkeiden tuli tuntua. Rentoutusharjoituksessa käytiin läpi koko keho, minkä jälkeen olo tuntui kevyeltä ja raikkaalta. Vapaa liike -osiossa vapautettiin energiat musiikin tahdissa luovalla vartalon ilmaisulla, joka muokkautui auttamatta tanssiliikkeiksi, ja meillä oli kyllä hauskaa. Tunnin jälkeen huomasin pitkään jatkuneen selän jäykkyyden kadonneen, joten selkäongelmia potevien kannattaa todellakin ainakin kokeilla, onko joogasta siihen apua, minulle oli. /// Timo Koivisto

Dancer