James Winstanley – Kehon ja sielun hoitoa

Mediaan_James1-e1496321882234.jpg

Syksyllä suomalaisilla joogaopettajilla, hierojilla ja kehoterapeuteilla oli tilaisuus opiskella James Winstanleyn kanssa ayurvedajoogahierontaa (AYM) joogastudio Pihasalilla. Koulutukseen osallistui kymmenen innokasta opiskelijaa eri puolelta Suomea.

Pitkä opiskeluviikonloppu vietettiin kiireestä kantapäähän öljyttyinä, tehden toisillemme kokovartalohierontoja ja ihmetellen lapaluiden suuria liikeratoja. Toukokuussa James palaa Suomeen jatkamaan hyvän vastaanoton saanutta koulutusta.

Mutta kuka on tämä iättömän oloinen hymyilevä mies, jonka matkalaukusta löytyy ufon näköinen soitin, oma kahvimylly ja papuja sekä erikoisen tuoksuisia intialaisia yrttejä?

Katastrofi sytytti auttamishalun

James Winstanley on alunperin Iso-Britanniasta kotoisin oleva, nykyään New Yorkia kodikseen kutsuva, maailmaa kiertävä hieroja, kehoterapeutti ja muusikko. Hän opettaa useassa maassa kehoterapeuteille ja joogaohjaajille ayurvedista joogahierontaa ja sovittaa työnsä kiertuemuusikon liikkuvaan elämään.

90-luvulla James muutti New Yorkiin ja soitti tuolloin muun muassa bassoa rockyhtyeessä. Hän muistelee nauraen erästä iltaa Brooklynin hulvattomilta keikkailuajoilta: "Soitin kitaraa ja sähköbouzoukia keltti/dub hip hop -yhtyeessä nimeltä Tinker. Eräänä iltana Stinger Clubilla keikkamme aikana basisti syttyi tuleen, mutta meillä oli niin hauskaa ettemme huomanneet – kunnes yleisö alkoi onneksi huutaa meille."

Parin vuoden kuluttua yhtyeen välit alkoivat rakoilla, raskas baarimikon työ ei enää houkutellut ja joogaharjoituksesta alkoi tulla yhä tärkeämpi osa muusikon arkea. James mietti kuumeisesti minne elämä veisi seuraavaksi.

Sitten Manhattanilla tapahtui länsimaita ravisteleva 9/11. James oli mailin päässä tapahtumapaikalta ja kokemus yhteisöllisestä kriisistä toimi katalyyttinä henkilökohtaiselle muutokselle. James halusi olla avuksi, palvella jollain tapaa ja olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi paikaksi. Hän kouluttautui New Yorkissa klassiseksi hierojaksi maineikkaassa ruotsalaisessa hierontakoulussa ja musiikki jäi taka-alalle.

Hierontaopintojen jälkeen uudesta ammatistaan innostunut mies kaipasi lisäopintoja käytännöllisistä hierontatekniikoista, ja lopulta tie vei Intiaan opiskelemaan ayurvedaa ja ayurvedisen hieronnan useita muotoja. Nyt James on hieronut kolmetoista vuotta niin reppureissaajia vaatimattomissa oloissa Goalla kuin stressaantuneita liikemiehiä New Yorkissa – hieronta kun auttaa kaikkia.

Intia – lukemattomien hierontatekniikoiden viidakko

Ayurveda (ayer: elämä, veda: tieto) on Intiasta lähtöisin oleva, maailman vanhin laaja lääkintäsysteemi ja perinteinen luonnon ymmärtämisen tiede. "Eräs epätavallinen asia, joka todella sai minut kiinnostumaan aiheesta syvemmin, oli muinainen teksti, jonka saagan mukaan ayurvedan lääkinnällinen tietous tulee ihmisille suoraan jumalilta. Dhanvantarin legendan mukaan suurin uskomattomista taivaan olennoista inkarnoi itsensä Varanasin myyttiseksi kuninkaaksi Divodāsaksi, joka ihmishahmossa opetti viisaille fyysikoille lääketiedettä."

Intiassa ollessaan James kokeili mahdollisimman montaa erilaista ayurvedista hierontatekniikkaa, kuten abyhangaa, marmapistehierontaa ja shirodharaa. Aluksi itselle sopiva tekniikka oli vaikea löytää. Useissa klassisissa hieronnoissa työskennellään runsaan öljyn kanssa – sen funktio on kosteuttaa ihoa ja lääkitä ihon syviä kerroksia. James kuitenkin koki että runsaan öljyn käyttö on sekä asiakkaalle että hoitajalle epäkäytännöllistä ja että hieronnan aikana suorastaan uidaan öljyssä.

"Lopulta sain sattuman kautta kokemuksen AYM-hoidosta, jossa työskennellään suoraan lihasten ja pehmytkudosten kanssa. Ymmärsin heti, että tämä tekniikka yhdistää monta eri elementtiä eri hierontamuodoista ja -koulukunnista. AYM oli tekijälle yksinkertainen toteuttaa. Hoito toteutettiin älykkäästi ja se tuntui voimakkaalta – olin koukussa."

Ayurveda Yoga Massage – kokonaisvaltainen hieronta

Tie vei suoraan naispuolisen opettajan luo. Punelainen mestari Kusum Modak aloitti AYM-systeemin kehittämisen noin kolmekymmentä vuotta sitten. Kusum oli opiskellut pitkään B. K. S. Iyengarin kanssa sekä klassista ayurvedista kehoterapiaa lääkärin johdolla Punessa. Hän yhdisti asanoita ja avustuksia ayurvediseen hierontaan, ja näin syntyi moderni versio AYM:stä.

Opetuksessaan käytäntöön keskittyvä James jakaa AYM:n ayurvediset elementit kolmeen:

Ensimmäisenä muotokieli; kehoa hierotaan sekä käsillä että jaloilla. Osa tekniikoista ja hierontatavoista on lähtöisin kalari-hieronnasta, jota kalari-taistelijat käyttivät pitääkseen kehon terveenä, voimakkaana ja notkeana.

Toisena hierontaöljy, joka on aina seesamöljyä. Se on useimpien ayurveda-öljyjen perusta, koska sen sanotaan tasapainottavan kaikkia kolmea doshaa – kaphaa, pittaa ja vataa.

Kolmantena hieronnan aktiivinen ainesosa, eli yleisesti ayurvedassa käytetty, inkiväärin ja kurkuman sukulaismauste calamus eli rohtokalmojuuri. AYM:ssä juuresta tehtyä pulveria käytetään sen verta puhdistavien ja verenkiertoa lisäävien ominaisuuksien vuoksi.

Diplomikoulutuksiinsa Euroopassa James tuo lisäksi anatomiaa ja fysiologiaa. Kehon toiminnan ymmärtämisen lisäksi hänelle on tärkeää että koulutuksessa on läsnä jatkuva kommunikaatio:

"Olen tuonut koulutukseen länsimaisen tavan, joka on sosiaalisen olemisen tavoilta erilainen kuin Intiassa."

James oppii jokaiselta kouluttamaltaan ryhmältä, joten hän kokee oppilaansa tärkeiksi opettajiksi. Suomen ryhmää hän kehuu motivoituneeksi, sydämelliseksi ja helpoksi opettaa.

"Keho on jousi, asana on nuoli ja sielu on kohde."

Kuuntele itsesi hyväksi kehoterapeutiksi

James nostaa läsnäolon ja kuuntelemisen hierojan tärkeimmiksi työkaluiksi. Asiakaslähtöisessä työssä on tärkeää kuunnella niin korvilla kuin käsillä. Rakkaudellinen kosketus, hyvä tekniikka ja työstä nauttiminen tekee hieronnasta kokonaisvaltaisen ja positiivisen kokemuksen niin antajalle kuin vastaanottajalle.

AYM-hieronta on hyvin fyysistä ja osa hoitoasennoista muistuttaa jooga-avustuksia. Samalla, kun annetaan hoitoa, käytetään kuitenkin oman kehon painoa ja liikelaajuutta, joten hieronta ei uuvuta hoitajaa. AYM:n sanotaankin olevan kuin joogaharjoitus laiskoille. Hoitokokemus on kudoksia venyttävä ja koko keho käsitellään, jolloin hoitoa vastaanottava ikään kuin harjoittaa joogaa samalla kuin rentoutuu. Hieronnassa on aktiivisen ja passiivisen vastaanottamisen taso. Kun kudoksia venytetään ja samalla sivellään syvästi, vanhat lihasvauriot ja arpikudokset voivat parantua ja kehon uudistumisprosessi nopeutuu.

Joogan kaltaiset passiiviset venytykset palauttavat nivelten liikelaajuutta ja tervetullut tilavuus vähentää kipuja nivelissä. Sarjahoidossa vastaanottaja voi myös oppia ymmärtämään oman kehonsa terveellisiä liikeratoja ja käyttämään kehoaan monipuolisemmin arjessa.

Voimakkaasta joogaharjoituksesta nauttiva James suosittelee joogan olevan hyvä itsehoitomuoto hierontaterapeuteille. Tärkeimmiksi joogaopettajikseen hän mainitsee newyorkilaisia ja berliiniläisiä vinyasa- ja ashtangaopettajia: Amanda Dee, Mika Oakes, Gabrielle Epstien, Summer Quashie, Victoria Larson, Mark Winterburn, sekä Varanasissa Mooni.

Musiikki löytyi elämään uuden soittimen kautta

Musiikin merkitys livahtaa keskusteluumme tuon tuosta. Uudesta musiikillisesta syttymisestä ja Ethereel-yhtyeestään selvästi inspiroitunut mies muistelee tärkeää käännekohtaa: "Kuusi vuotta sitten kuulin instrumenttia nimeltä 'hang' ja olin lumoutunut. Alkuperäistä hangia valmistetaan vain yhdessä paikassa maailmassa ja lopulta onnistuin hankkimaan yhden itselleni."

Ethereelissä yhdistyy hangin orgaaninen ja rytmikäs äänimaailma lontoolaisen Julien Moretton intialaisen viulun sointiin. Nämä kaksi instrumenttia luovat sisäisen matkan tilaan, jossa kuulija voi uudelleen yhtyä mielensä unohduksissa olleiden, rauhaa väreilevien sopukoiden kanssa. Joogaavana kiertolaisena James pitää erityisesti esiintymisestä joogafestivaaleilla ja -tapahtumissa paikkojen hyvien energioiden vuoksi. Toukokuussa kansainvälinen duo konsertoi myös Helsingissä ja sivelee sieluja musiikin avulla. Hänen mottonsa on: Lokah samastha sukhino bhavanthu.

Juttu on julkaistu Ananda-lehdessä

- Meri Mort, Kirjoittaja on elämäntaiteilija ja joogaope, joka jatkuvasti löytää itsensä tuottamasta tapahtumia joogien iloksi.

Valokuvat: James Winstanley, Meri Mort ja Elena Gorelik

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Ayurvedinen joogahierontakoulutus maaliskuussa 2017

Ainutlaatuinen tilaisuus opiskella Suomessa James Winstanleyn kanssa ayurvedajoogahierontaa. Koulutus sopii innoikkaille joogaajille sekä kehoterapeuteille ja hierojille.

Ayurvedaan liittyy kokonaisvaltainen ymmärrys terveydestä - kehosta ja mielestä. Maaliskuussa tuon AYM-instituutin pääkouluttajan James Winstanleyn Helsinkiin jakamaan oppejaan hieronnasta.

Intensiivipäivät pe–su: 24.–16.3.2017 Scrollaa alas ja lue lisää!

AYURVEDIC YOGA MASSAGE DIPLOMA TRAINING with James Winstanley in Helsinki

AYM combines deep tissue massage with coordinated breath-work and yoga stretching. Similar to Thai massage, Ayurvedic Yoga Massage is performed on a mat allowing for a full range of stretching. Through synchronised breathwork, the receiver is led progressively deeper into assisted yoga postures that help correct postural imbalances and restore harmony to the body. In addition; the deep tissue massage dissolves physical tension, while the assisted stretches and breath exercises realign the body and stimulate the natural flow of energy. This unique comprehensive approach to the body dissolves physical and emotional blocks, helps eliminate toxins, promotes correct posture, improves respiratory patterns, enhances energy levels, and leaves the receiver with a profound sense of well being.

"BODY is the BOW, ASANA is the ARROW and the SOUL is the TARGET."

Level 1 training includes:

  • Students will learn how to perform a basic 90 minute AYM sequence
  • Each set of techniques will first be demonstrated in detail by the teachers
  • Students will work with partners to practice each technique
  • Students will receive lots of one to one attention from the teachers
  • Use of props
  • Therapist body mechanics and self care will be taught throughout
  • Functional anatomy, pathology, contraindications will be taught for each technique
  • Q and A
  • Students will receive full AYM level 1 detailed photo manual
  • Students will receive a CTHA recognised AYM certificate

James Winstanley graduated with a degree in Massage Therapy from NYC’s prestigious Swedish Institute of Massage Therapy and Acupuncture in 2003. A love affair with India has led James to spend extensive time there, during which he was privileged to study under and later work with Master Kusum Modak who devised Ayurvedic Yoga Massage. James brings to AYM his extensive medical background having worked along side Medical Doctors, Chiropractors and Acupuncturists. His in depth knowledge of Anatomy, Physiology and related Pathologies enables him to offer trainings in AYM as a true meeting of East and West.

"The Ayurvedic Yoga Massage Diploma is without doubt the most important massage training that I have received to date. The massage incorporates deep tissue, stretching, awareness of breath and relaxation and therefore provides an effective and deep massage on many levels. I am grateful to Simon and James for bringing this massage training to the UK. Without them this massage would be almost inaccessible in this country. The training they offer is thorough, informative and supportive. Both Simon and James teach with enthusiasm, dedication, humour and compassion." -Naomi Newlan, Massage Therapist

"James has such a deep knowledge of anatomy and technique, and his patient way of sharing the principles of AYM have been inspiring. I’m honored to practice this healing work." -AC Berkheiser, Yoga teacher, New York

Nourishing oils are important part of the massage. We provide all the oils during the course.

---------------------------------------------------------------------------

Price: : 500€. Price for both trainings bought together: 950€. (Both prices includes reservation fee 150€. Reservation fee will not be returned but you can give your place to someone else if you can't make it.) Place: Olo-Studio, Helsinki, Finland.

BOOKINGS: before 10.2.2017 to a Finnish host: merimort@gmail.com Schedule: We will start at Friday 10:00 and end at Sunday at 19:00.

Facebook-event here.

SECURE YOUR SPOT QUICKLY – we are keeping the group small and lovely

YleinenMeri